۱۴۰۳ شنبه ۲۶ آبان

برج كبوتر

       کبوترخانه ساختمان هایی کهن هستند که معمولا به شکل استوانه و برای گردآوری کود کبوترها و دیگر پرندگان، جهت مصارف کشاورزی ساخته می شده است. در گوشه و کنار استان اصفهان برج ها و کبوترخانه هایی مخروطی شکل دیده می شود و افراد ناآشنا گاه به اشتباه این برج ها را دژهای قدیمی و مستحکم شهر اصفهان می پندارند.
      کبوترخانه های کوچک و بزرگ ایران بر حسب اندازه میان هزار تا چهل هزار کبوتر در خود جای می دهند. یکی از کبوترخانه های شهر اصفهان نیز در دانشگاه اصفهان واقع گردیده است که از لحاظ ساخت، نمونه پیشرفته ای از برج هاست.در اواخر دوره صفویه باغ معروف هزار جریب در دامنه های کوه صفه ایجاد گردید که به منظور حاصلخیز کردن زمین های باغ هزار جریب، در چهارگوشه این باغ، چهار برج کبوتر تعبیه شده بود که امروزه تنها دو برج از این چهار برج باقی مانده است؛ یکی در میدان برج و دیگری در دانشگاه اصفهان.
      برج کبوتر موجود در دانشگاه اصفهان نزدیک دیوار بین دانشگاه اصفهان و ارتش قرار گرفته است. دانشگاه اصفهان به منظور حفظ و نگهداری از این اثر تاریخی دوره صفویه در چندین نوبت اقدام به مرمت این اثر نموده است. ارتفاع کل برج به 16 متر و 70 سانتی متر می رسد. این اثر تاریخی، یکی از دو برج باقیمانده باغ صفوی هزار جریب است که به شماره 1698 در تاریخ 1364/9/17 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
 
 
 
 
 
تاریخ به روز رسانی:
1403/07/11
تعداد بازدید:
4245
Powered by DorsaPortal