همکاری دانشگاه اصفهان و اداره فنی و حرفهای استان با هدف ارتقای مهارت و کارآفرینی دانشجویان
همکاری دانشگاه اصفهان و اداره فنی و حرفهای استان با هدف ارتقای مهارت و کارآفرینی دانشجویان
در جلسه مشترک دانشگاه اصفهان و اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان، ضرورت گنجاندن دروس مهارتی در برنامه آموزشی دانشگاهها و اجرای آنها با همکاری اداره فنی و حرفهای برای ارتقای توانمندیهای دانشجویان مطرح شد. همچنین بر بهبود جایگاه دانشآموختگان در بازار کار از طریق رفع ضعفهای مرکز هدایت شغلی و طراحی برنامههای مهارتی مرتبط با نیاز صنایع تأکید گردید.

به گزارش پایگاه خبری دانشگاه اصفهان، جلسه شورای ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه اصفهان روز چهارشنبه، ۲۰ فروردین ۱۴۰۴، با حضور جمعی از رابطان ارتباط با صنعت و جامعه دانشکده ها و نمایندگان اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان اصفهان در تالار شهید موحدیان برگزار شد. در این نشست که با حضور آقایان دکتر صفاری، مرتضوی، فخار، بهشتی، براتی، معتمدی، زارعی، بهرامی، اکبری، دهنوی، دیباجی، بهلولی، طاهری، ملک محمد، منتظری و خانم دکتر حیرت، از دانشگاه اصفهان و خانم دکتر روشن، آقای مهدیان و آقای شاطری از اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان همراه بود، ضرورت گنجاندن دروس مهارتی در برنامههای آموزشی دانشگاهها و همکاریهای تخصصی با هدف ارتقای توانمندیهای دانشجویان مورد بررسی قرار گرفت. تأکید بر بهبود جایگاه دانشآموختگان در بازار کار و برنامهریزی برای رفع ضعفهای موجود از طریق توسعه دروس مهارتی از مباحث کلیدی این نشست بود.
دروس مهارتی باید به عنوان بخشی از برنامه آموزشی رشتهها مدنظر قرار گیرد
دکتر مهدی مرتضوی، مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه اصفهان، در خصوص دستور جلسه مشترک با اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان اصفهان، توضیحاتی ارائه کرد و اظهار داشت: حداقل ۵ تا ۲۵ واحد درسی مهارتی باید در برنامه آموزشی هر رشته دانشگاهی گنجانده شود. این موضوع در حال حاضر با دروسی نظیر کارآموزی، کارورزی، کاربینی و یکی از دروس مرتبط با مهارتهای رشته، اجرایی شده است.
وی ادامه داد: پیشنهاد میشود برخی از این دروس بهصورت مشترک با همکاری اداره کل فنی و حرفهای اجرا شود تا ضمن افزایش هماهنگی آموزشی، ارتقای مهارت دانشجویان در حوزههای تخصصی فراهم گردد.
ضعفهای دانشگاه در حوزه مهارتافزایی و کاریابی را باید جدی گرفت
دکتر سید میثم دیباجی، مدیر گروه هدایت شغلی و کاریابی تخصصی دانشگاه اصفهان با معرفی مرکز هدایت شغلی و کاریابی تخصصی دانشگاه اصفهان، به تشریح وظایف و برنامههای آینده این مرکز پرداخت. وی در خصوص نقاط ضعف این مرکز در دانشگاه اصفهان در زمینه مهارتافزایی و کاریابی اظهار کرد: تلاش ما در این مرکز، کاهش خلأها و ضعفهای موجود در این حوزه است. با این حال، در شرایط فعلی، دانشگاه اصفهان در سه بخش اصلی همچنان با کاستیهایی مواجه است.
این پژوهشگر روانشناسی صنعتی و سازمانی ادامه داد: مسائل مرتبط با دورههای مهارتافزایی یکی از مشکلات قابلتوجه است که نیاز به بازنگری و تقویت دارد. علاوه بر آن، ضعف در برنامهریزی و اجرای بازدیدهای هدفمند و آموزشی برای دانشجویان نیز چالشی جدی بهشمار میآید.
وی با اشاره به ضعفهای موجود در حوزه کاریابی تصریح کرد: برخی دانشگاهها توانستهاند با استقرار شرکتهای کاریابی خصوصی در فضای دانشگاه، تا حد زیادی مشکلات مرتبط با کاریابی را حل کنند. اما متأسفانه در دانشگاه اصفهان چنین اتفاقی رخ نداده و جای خالی چنین برنامههایی بهشدت احساس میشود.
دکتر دیباجی همچنین به توافقات قبلی دانشگاه اصفهان با سازمان فنی و حرفهای اشاره کرد و افزود: علیرغم این توافقات، موانع و مشکلات متعددی در همکاری بین طرفین وجود دارد که تاکنون مانعی برای اجرای کامل و مؤثر پروژههای مشترک بوده است.
وی تأکید کرد: دانشگاه اصفهان باید با تمرکز و تقویت رویکردهای عملیاتی خود در زمینه مهارتافزایی و کاریابی، جایگاه دانشآموختگان خود را در بازار کار ارتقا دهد.
همکاری دانشگاهها و سازمان برای مهارتآموزی توسعه مییابد
مهمانان از اداره کل فنی و حرفهای استان اصفهان در خصوص برنامههای آموزشی و همکاریهای مشترک میان این اداره کل و دانشگاهها، توضیحاتی ارائه کردند و اظهار داشتند: بر اساس تکلیف سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور در زمینه آموزش مهارت به دانشجویان، مراکز مدیریت مهارتآموزی و مشاوره شغلی (TMC) نقشی کلیدی در دانشگاهها ایفا میکنند؛ همچنین نحوه همکاری بین سازمان و دانشگاه در تعریف و برگزاری دورهها و اشتراکگذاری امکانات در این حوزه مشخص شده است.
آنها ادامه دادند: سه روش اصلی برای اجرای دورههای آموزشی توسط سازمان فنی و حرفهای وجود دارد. این روشها شامل موارد زیر است:
۱- برگزاری کلاسهای مهارتی به روش کلاسیک: در این روش، ۷۰ درصد آموزش بهصورت مهارتی و ۳۰ درصد بهصورت نظری ارائه میشود. این دورهها میتوانند در دانشگاهها یا مراکز فنی و حرفهای برگزار شوند.
۲-دورههای آموزشی توسط بخش خصوصی: این دورهها بنا به سفارش دانشگاهها، در داخل محیط دانشگاه یا آموزشگاههای مرتبط توسط بخش خصوصی برگزار میشوند.
۳-مهارتآموزی در محیط کار واقعی: در این روش، تمام فرآیند دوره در محیطهای صنعتی یا صنفی مرتبط برگزار میگردد.
ایشان تصریح کردند: آمادگی لازم وجود دارد تا اساتید دانشگاه پس از نیازسنجی، یک دوره آموزشی را انتخاب کرده و با استفاده از استانداردهای سازمان فنی و حرفهای، دوره موردنظر را برگزار نمایند. در صورتی که بخشی از دوره در سرفصلهای آموزشی دانشگاه ارائه شود، مابقی آن میتواند در کارگاههای مهارتی سازمان انجام شده و پس از آزمون، گواهی پایان دوره صادر شود.
مهمانان از اداره کل فنی و حرفهای استان اصفهان با بیان اینکه چرخه آموزشی در این سازمان تعریفشده است، افزودند: اساتید میتوانند با ارتباط نزدیک با صنایع و شناسایی نیازهای نیروهای ماهر، نیازسنجی لازم را انجام داده و بستههای آموزشی مشترکی را طراحی کنند. پس از گذراندن دورههای موردنظر و برگزاری آزمونهای سازمان، گواهی صادر شده و مهارتآموزان به صنایع مرتبط معرفی میشوند.
آنها تأکید کردند: در زمینه کارگاههای مهارتبنیان نیز، دانشجویانی که قصد تجاریسازی پروژههای خود را دارند، میتوانند تحت نظارت مربیان سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و در قالب قراردادهای مشخص، اقدام به عملیاتیکردن طرحهای خود نمایند. همچنین متناسب با نیازها، امکان استانداردسازی محتوا و دریافت کد شایستگی از سازمان مرکزی وجود دارد تا دورههای موردنظر به بهترین شکل برگزار گردد.
در ادامه، مهمانان تصریح کردند: استانداردهای آموزشی سازمان فنی و حرفهای در سامانه ملی استاندارد مهارت در دسترس است و پیشنهاد میشود کارگروههای مشترکی برای بررسی نیازهای مشاغل آینده تشکیل شوند تا بر اساس این نیازها، برنامهریزی لازم برای آموزشهای ضروری صورت گیرد.
در پایان مقرر شد: رابطان میان دانشگاهها و اداره کل فنی و حرفهای استان اصفهان معرفی شوند و بهمنظور تعمیق همکاریها، بازدیدی از مجموعه اداره کل فنی و حرفهای استان برگزار گردد.

نظر دهید