رئیس دانشگاه اصفهان در مراسم افتتاح خوابگاه نصر: زنده بودن دانشگاه در تعامل با جامعه و پاسخگویی به نیازهای آن است
رئیس دانشگاه اصفهان در مراسم افتتاح خوابگاه نصر: زنده بودن دانشگاه در تعامل با جامعه و پاسخگویی به نیازهای آن است
رئیس دانشگاه اصفهان گفت: پویایی یک مجموعه دانشگاهی را نباید در ساختارهای فیزیکی آن جستجو کرد، بلکه باید آن را در میزان تعامل و ارتباط با محیط پیرامون خود ارزیابی نمود.

به گزارش پایگاه خبری دانشگاه اصفهان، در راستای توسعه زیرساختهای آموزش عالی و تأمین رفاه دانشجویان، خوابگاه دانشجویی نصر دانشگاه اصفهان با حضور مسئولان کشوری و خیران دانشگاهساز در روز دوشنبه -یکم اردیبهشت-افتتاح شد. دکتر رسول رکنیزاده، رئیس دانشگاه اصفهان در آیین افتتاحیه خوابگاه جدید این دانشگاه اظهار کرد: افتتاح یک خوابگاه صرفاً به معنای افزودن یک ساختمان به مجموعه دانشگاه نیست، بلکه نشاندهنده روح زنده و پویای یک نهاد علمی است. گرچه چنین رویدادهایی همواره در طول دوران رخ دادهاند، اما آنچه حائز اهمیت است، ظهور مفهوم زنده بودن دانشگاه در این رویدادها است.
وی با تأکید بر اهمیت تعامل دانشگاه با جامعه ادامه داد: پویایی یک مجموعه دانشگاهی را نباید در ساختارهای فیزیکی آن جستجو کرد، بلکه باید آن را در میزان تعامل و ارتباط با محیط پیرامون خود ارزیابی نمود. دانشگاه زنده، دانشگاهی است که به نیازهای جامعه پاسخ میدهد، اثرگذار است و در مسیر توسعه کشور گام برمیدارد.
و به سرشت تاریخمندی انسان اشاره کرد و گفت: ما امروز در بستری از میراث گذشته بالنده شدهایم؛ میراثی که شامل فرهنگ، مذهب، ادبیات و اندیشههای ارزشمندی است که ما را به جایگاه امروز رسانده است.
انسان، معمار آینده در پرتو خودآگاهی تاریخی
دکتر رکنیزاده در خصوص تمایز انسان از سایر موجودات بیان کرد: انسان به واسطه برخورداری از قدرت اندیشه، تنها موجودی است که دارای آگاهی تاریخی است و همین ویژگی، مرز مشخصی میان انسان و سایر موجودات ترسیم میکند.
درک یک انسان از خود به عنوان یک موجود زمانمند مبتنی بر گذشته (از طریق حافظه)، حال (کنش و فعل او) و آینده (مجموعهی امکانات در درسترس او) است. انسانی که گذشته خویش را از دست داده (مانند یک انسان آلزایمری) آیندهای نیز نخواهد داشت. لذا افق گشایی و بهرهگیری از امکانات پیش روی یک انسان متکی بر خودآگاهی تاریخی او است. همین رشد خودآگاهی با عث میشود ما سرشت ثابت نداشته باشیم و میتوانیم خود را از نو، درک و بازسازی کنیم، زیرا جان ما وابسته به معرفت است و انسان ۲۰۲۵ با انسان ۱۰۲۵ گستره وجودی متمایزی دارند. به قول مولانا
چون سر و ماهیت جان مخبر است هر که او آگاهتر با جانتر است
اقتضای جان چو ای دل آگهی است هر که آگهتر بود جانش قوی است.
خودآگاهی تاریخی باعث می شود ما متوجه شویم بسیاری از آنچه هست (ساختارهای فرهنگی، مادی و تمدنی) قابل تغییرند.
این خودآگاهی باعث احساس مسئولیت در مقابل شکل دهی به آینده تاریخ می شود. به بیان دیگر کنشهای ما آینده ساز است. همین خودآگاهی باعث پیشرفت انسان در همهی حوزهها و آزادی انسان از بسیاری از قیودات و رسوبات دست و پاگیر میشود.
ما امروز در دنیای دانش مدرن میگوییم جهان در حال ساخته شدن و تحول دائمی در پیش چشم ما است و ما در آینده این جهان نقش فعال داریم.
از این رو خودآگاهی در کسانی که از تعلقات خویش بیرون میآیند و رو به آینده گشودهاند، تبلور و تجلی یافته است. اعمال صالحان و خیرخواهان که با ارادهی الهی رنگ جاودانگی به خود میگیرد، الگویی سازنده و امیدبخش برای حضور در آینده و گستردگی وجود به سطحی فراتاریخی است.
بنابراین، ارزش یک بنا نه به مواد سازندهی آن، بلکه به نقش آن در گسترش اندیشه، انسانیت و آینده است.
خیران اصفهانی با سرمایهگذاری در دانشگاهسازی، بهدرستی دریافتهاند که ریشه و خاستگاه تحول جامعه در اندیشه و دانش نهفته است
ایوب درویشی، معاون سیاسی و اجتماعی استاندار اصفهان در این مراسم اظهار کرد: ضمن ابلاغ سلام و پیام استاندار، از تمامی دستاندرکاران دانشگاه و برگزارکنندگان این مراسم که به شایستگی آن را برگزار کردند، قدردانی میکنم.
وی با اشاره به جایگاه ویژه خیران در استان اصفهان گفت: استان اصفهان همواره به عنوان یکی از کانونهای اصلی خیرپروری در کشور شناخته شده و این موضوع مایه مباهات همگان است. در هر محفلی که نام خیران اصفهانی مطرح میشود، با افتخار از آنان یاد میگردد.
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار اصفهان با بیان اینکه تنوع فعالیتهای خیرین نشان از درک عمیق آنها از نیازهای جامعه دارد، تصریح کرد: حضور پررنگ خیران در حوزههای مختلف بهویژه فرهنگ، هنر و آموزش عالی، نشاندهنده بصیرت و هوشمندی آنان در شناخت نیازهای اساسی جامعه است.
وی در خصوص اهمیت سرمایهگذاری خیران در حوزه دانشگاهسازی خاطرنشان کرد: خیرانی که در این عرصه فعالیت میکنند، بهدرستی دریافتهاند که ریشه و خاستگاه تحول جامعه در اندیشه و دانش نهفته است و این نشان از انتخاب درست آنها دارد.
درویشی با اشاره به نقش دولت در حمایت از خیران افزود: ما بهعنوان مسئولان دولتی موظفیم نهتنها مانعی در مسیر این حرکت ارزشمند ایجاد نکنیم، بلکه باید زمینهساز و همراه این جریان باشیم.
وی بیان داشت: در یک نگاه کلان، دولتها به سه دسته کارشکن، فاسد و تسهیلگر تقسیم میشوند و بیتردید مطلوب آن است که دولت در نقش تسهیلگر ظاهر شده و بستر لازم را برای مشارکت بخش خصوصی و خیران فراهم سازد.
سرمایه اجتماعی، کلید توسعه پایدار جامعه/ لزوم مشارکت بخش خصوصی در پیشرفت کشور
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار اصفهان در خصوص اهمیت سرمایه اجتماعی در توسعه جامعه اظهار کرد: امروز فراتر از ساخت یک بنای فیزیکی، شاهد خلق سازهای اجتماعی هستیم که به افزایش سرمایه اجتماعی کمک میکند؛ سرمایهای که همچون چسب، اجزای جامعه را کنار هم نگه میدارد.
وی ادامه داد: در صورت نبود اعتماد متقابل بین بخشهای مختلف جامعه، حتی ساخت هزاران برج و کاخ نیز نمیتواند جامعه را نجات دهد. آنچه جامعه را سرپا نگه میدارد، اعتماد و سرمایه اجتماعی است که متأسفانه امروز در برخی نقاط آسیب دیده یا گم شده است.
درویشی با اشاره به کاهش سرمایه اجتماعی در برخی حوزهها تصریح کرد: نکته امیدوارکننده این است که سرمایه اجتماعی قابل احیاست و این مهم با اقدامات ارزشمند و الگوسازی افرادی که با عملکرد خالصانه و متعهدانه خود، جامعه را به حرکت درمیآورند، محقق میشود.
وی در خصوص نقش دولت و بخش خصوصی خاطرنشان کرد: دولت نه توان و نه کارایی لازم را دارد که بهتنهایی در همه عرصهها حضور مؤثر داشته باشد و حتی با وجود منابع کافی، ورود به تمامی حوزهها از جمله عمرانی و اقتصادی مفید نخواهد بود.
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار اصفهان با تأکید بر اهمیت مشارکت مردمی بیان داشت: نقش بخش خصوصی، سرمایهگذاران و خیران در این زمینه بسیار برجسته است و باید فضا را برای حضور و مشارکت مردم در مسیر توسعه فراهم کرد. از تمامی افرادی که در اجرای این پروژه و ترویج فرهنگ خیر سهیم بودهاند، صمیمانه تشکر میکنم و امیدوارم روزبهروز شاهد توسعه این قبیل طرحها در کشور باشیم.
نظر دهید