۱۴۰۳ يکشنبه ۱۱ شهريور

کارگاه آشنایی با پایگاههای استنادی (اسکاپوس و وب آف ساینس)

بخش آموزش و پژوهش کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد کارگاه آشنایی با پایگاههای استنادی (اسکاپوس و وب آف ساینس) برگزار می کند

بخش آموزش و پژوهش کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد در تاریخ 1402/08/20 کارگاهی با عنوان آشنایی با پایگاههای استنادی (اسکاپوس و وب آف ساینس) در تالار خاتم سالن همایش های پیامبر اعظم (ص) برگزار نمود.

خلاصه ای از مباحث کارگاه:
  امروزه، تولید علم و انتشار مقالات و آثار علمی در ژورنال های معتبر بین المللی و مجلات آی اس آی (ISI)، بیش از پیش اهمیت یافته است. مجلات علمی از مهم ترین منابع اطلاعاتی مورد نیاز برای آموزش و پژوهش محسوب می شوند و از همین رو، پژوهشگران بیش از هر زمان دیگری نیازمند دستیابی به آخرین یافته‌های علمی و جدید‌ترین مقالات منتشر شده می‌باشند. به همین ترتیب، نحوه دسترسی به منابع و اطلاعات و مقالات علمی، و شیوه استفاده نظام مند و هدفمند از آنها، به ضرورتی انکارناپذیر برای محققان و دانشگاهیان تبدیل شده است. از همین رو، شاهدیم که هر روز راهکارهای نوین و ابزارها و شیوه های جدید در اختیار پژوهشگران و دانشجویان و دانشگاهیان قرار می گیرد تا بتوانند با کمک آن، به نگارش و تولید مقالات علمی و انتشار آنها بپردازند. از جمله این ابزارها و راهکارهای نوین، پایگاه های اطلاعاتی و استنادی آنلاین و نیز نرم افزارهای مدیریت منابع و اسناد علمی است. کارگاه «آشنایی با پایگاه های استنادی و نرم افزارهای مدیریت منابع» یک کارگاه چندمنظوره برای آشناسازی شما با مهم ترین بانک های اطلاعاتی و استنادی آنلاین (یعنی دو پایگاه مشهورWeb of Science و Scopus) و مهم ترین نرم افزارهای مدیریت منابع و اسناد پژوهشی (یعنی EndNote و Mendeley) است. این مجموعه آموزشی، در واقع، مهم ترین ابزارهای پژوهشی محققان به شمار می آیند که برای جستجو و شناسایی موضوعات جدید تحقیقاتی، مقالات و منابع معتبر و به روز علمی، و اطلاعات و دستاوردهای پژوهشی مورد نیاز در پروژه های پژوهشی مورد استفاده قرار می گیرند. مجموعه بانک استنادی Web of Science بزرگ ترین پایگاه اطلاعاتی و استنادی آنلاین است که حجم بسیار گسترده ای از مقالات معتبر بین المللی (شامل هزاران منبع از مجلات، ثبت اختراعات، متون علوم و ...) را از منابع وب و دیگر داده­های علمی گردآوری کرده است. این پایگاه به محققان و دانشجویان کمک می کند تا نه تنها آخرین اطلاعات و یافته های علمی حوزه تخصصی شان را بیایند، بلکه همچنین بتوانند بر اساس نمایه سازی مقالات با شاخص های گوناگون، با میزان اعتبار مقالات مختلف نیز آَشنا شوند. Web of Science به محققان کمک می کند تا از یک سو از روند شکل گیری یک موضوع و توجه به آن در دوره های زمانی مختلف آگاه شوند و از سوی دیگر، با پژوهشگران هسته و اصلی در یک حوزه علمی آشنا شده و کنفرانس مهم و باکیفیت در یک حوزه را به راحتی بیایند. این پایگاه همچنین ابزار بسیار خوبی برای جستجو، یافتن و تحلیل مقالات پر استناد و داغ در یک حوزه علمی به شمار می آید. در کنار آن، می توان به مجموعه بانک اطلاعاتی scopus نیز اشاره کرد که از مجموعه بانک های استنادی علوم است که در سال 2004 راه اندازی شده و توسط شرکت Elsevier منتشر می شود. اسکوپوس، به عنوان یکی از بزرگترین پایگاه های چکیده سازی و نمایه های استنادی جهان، پس از web of science که توسط ISI تولید می شود، دومین نمایه استنادی علوم محسوب می گردد. این پایگاه ابزار خوبی برای پژوهشگران در حوزه های مختلف است که نه تنها اطلاعات مقالات و چکیده آنها، بلکه میزان استنادات آنها را نیز بیان می کند. به عبارت دیگر، علاوه بر جستجو و دسترسی به مقالات معتبر، می توان فعال ترین نویسنده، سازمان، مراکز تحقیقاتی و مجلات هسته را در حوزه موضوعی خاص تعیین و رتبه بندی کرد.

1403/01/18