برگزاری انتخابات ریاست دانشکدهها در دانشگاه اصفهان؛ دانشگاه: مبدأ تحول و ارتقای فرهنگ مردمسالاری در جامعه
برگزاری انتخابات ریاست دانشکدهها در دانشگاه اصفهان؛ دانشگاه: مبدأ تحول و ارتقای فرهنگ مردمسالاری در جامعه
دانشگاه اصفهان با برگزاری نخستین انتخابات برخط ریاست دانشکده زبانهای خارجی، گامی در مسیر مردمسالاری دانشگاهی برداشت. این رویداد که با مشارکت اعضای هیئت علمی برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری دانشگاه اصفهان، روز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴، دانشکده زبانهای خارجی دانشگاه اصفهان میزبان نخستین انتخابات ریاست دانشکده بود. این رویداد مهم که با حضور دکتر احسان رئیسی، مدیر حوزه ریاست و مشاور رئیس دانشگاه برگزار شد، نقطه عطفی در تغییر رویکرد انتصاب رؤسای دانشکدهها به شمار میآید.
با تدوین شیوهنامهای جدید، در فرآیند انتصاب رئیسان دانشکده ها، از نظر اعضای محترم هیأت علمی دانشکده به عنوان مهمترین ذی نفعان این موضوع بهره گیری می شود.
در این انتخابات، چهار نامزد نهایی - دکتر کتابی، دکتر رفیعی، دکتر عباسی و دکتر رضایی - طی مراسمی که از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۴:۱۰ برگزار شد، برنامههای راهبردی خود را ارائه کردند. هیئت رئیسه جلسه متشکل از دکتر رئیسی، دکتر خاقانی و دکتر علینژاد بر روند برگزاری جلسه و انتخابات نظارت داشتند.
رأیگیری به صورت مجازی از طریق سامانهای که توسط مرکز فاوا به ریاست دکتر منتظرالقائم راهاندازی شده، از ساعت 2 بعد ظهر تا ساعت ۲۲:۰۰ امشب ادامه یافت. پس از شمارش آرا، نتایج به هیئت رئیسه دانشگاه اعلام شده و رئیس دانشگاه، رئیس جدید دانشکده منصوب خواهد کرد.
این رویداد، که به صورت برخط و با مشارکت اعضای هیئت علمی انجام گرفت که نمونهای موفق از اجرای شیوههای مردمسالارانه در محیط دانشگاهی خواهد بود.
دانشگاه، پیشگام در ارائه الگوی انتخاباتی پخته و فرهنگساز برای جامعه است
دکتر احسان رئیسی، رئیس حوزۀ ریاست و مشاور رئیس دانشگاه اصفهان در خصوص اهمیت الگوسازی انتخاباتی در محیط دانشگاهی اظهار کرد: الگوهای انتخاباتی کنونی ما که برگرفته از تجارب گذشته کشورمان یا سایر کشورهاست، دارای کاستیهایی است و متأسفانه برای فضای دانشگاهی متناسبسازی نشدهاند. به همین دلیل، هم مبانی نظری و هم ابزارهای انتخاباتی ما آن طور که باید پخته و کامل نیستند.
وی ادامه داد: اگر قرار است این الگوها به پختگی برسند، باید از دانشگاه آغاز شود. آداب، فرهنگ، شرایط، مراحل، ابزارها و نحوه مواجهه با انتخابات، همگی باید از محیط دانشگاه شروع شوند و احتمالاً چندین بار تکرار شوند تا به پختگی لازم برسند.
دکتر رئیسی با بیان اینکه دانشگاه میتواند الگویی متمایز در این زمینه ارائه دهد، تصریح کرد: هدف ما ارائه مدلی است که از به دور از هیاهوهای عوامانه با فرهنگ دانشگاهی سازگاری داشته باشد و اطمینان حاصل کنیم که نتیجه فرایند آن، محصولی مطلوب خواهد بود.
وی افزود: در این مدل، نقش افراد بدرستی و بدقت طراحی شده و عدالت در تمامی مراحل رعایت میشود. پس از رسیدن این مدل به پختگی لازم، میتوانیم آن را به جامعه ارائه دهیم تا دانشگاه در عرصههای دیگر نیز اثرگذار باشد.
رئیس دفتر ریاست دانشگاه اصفهان در خصوص مشارکت اعضای هیئت علمی خاطرنشان کرد: مشارکت شما بزرگواران و همکارانی که با ایثار خود، شرایط کار را فراهم کردهاند، بسیار ارزشمند است. پذیرش مسئولیت در این زمینه، نوعی ایثار محسوب میشود.
وی با اشاره به استقبال گسترده از این رویداد گفت: به عنوان عضو کوچکی از خانواده اعضای هیئت علمی، از نامزدهای انتخابات که مشارکت کردند، صمیمانه سپاسگزارم، همچنین از سایر همکاران این دانشکده که بیش از ۹۰ درصدشان امروز حضور دارند، تشکر میکنم.
مشاور رئیس دانشگاه اصفهان بیان داشت: این میزان مشارکت نشاندهنده دغدغهمندی و مسئولیتپذیری کامل همکاران است؛ امیدوارم هم این جلسه و هم انتخابات بخوبی انجام شود که مطمئناً همینطور خواهد بود.
وی در پایان تأکید کرد: این روند انتخاباتی گامی مهم در مسیر مشارکت اعضای هیئت علمی در تصمیمگیریهای دانشگاه است و امیدواریم با تداوم این مسیر، شاهد تحولی مثبت و سازنده در مدیریت دانشگاه اصفهان باشیم.
دانشگاه باید مبدأ تحول و ارتقای فرهنگ مردمسالاری در جامعه باشد
رئیس دفتر ریاست و مشاور رئیس دانشگاه اصفهان در خصوص برگزاری انتخابات ریاست دانشکده زبانهای خارجی اظهار کرد: در این جلسه برنامههای انتخاباتی ارائه میشود و از ساعت ۲ بعد ظهر تا ۱۰ شب، دکتر احمدرضا منتظرالقائم، ریاست مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه اصفهان، فرایند رأیگیری مجازی را برای ما فعال خواهند کرد.
وی ادامه داد: این فرایند رأیگیری برخط به گونهای طراحی شده که آرا به طور کامل مخفی خواهد بود و هیچ کس از رأی دیگران اطلاع نخواهد داشت.
دکتر رئیسی با بیان اینکه شفافیت و محرمانگی دو اصل مهم این انتخابات است، تصریح کرد: طبق شیوهنامهای که به شما ارائه شده، بعد از اتمام رأی گیری اسامی سه نفر اول که از نظر شما میتوانند ریاست دانشکده را بر عهده بگیرند، در اختیار رئیس محترم دانشگاه قرار میگیرد.
وی افزود: پس از این مرحله، فرایندهای دیگر برای صدور حکم انجام خواهد گرفت.
رئیس دفتر ریاست دانشگاه اصفهان در خصوص سابقه برگزاری چنین انتخاباتی در دانشگاه خاطرنشان کرد: پیش از این نیز در یکی دو دهۀ قبلی انتخابات ریاست دانشکده در دانشگاه برگزار شده بود، اما شکل و شیوهنامه آن متفاوت با روش کنونی بود.
مشاور رئیس دانشگاه اصفهان بیان داشت: جوهره اصلی این اقدام، مشارکت در تصمیمگیریها و تمرینی برای مردمسالاری است. اگر قرار است چنین فرهنگی در جامعه شروع یا اصلاح شود، به نظر میرسد دانشگاه باید مبدأ این تحول باشد.
دانشکده زبانهای خارجی دانشگاه اصفهان، پیشتاز در اجرای فرآیند جدید انتخاب رئیس دانشکده
رئیس حوزۀ ریاست دانشگاه اصفهان در خصوص روند برگزاری انتخابات رؤسای دانشکدهها اظهار کرد: دانشگاه یک موجود زنده و پویاست که همواره در حال حرکت و تغییر است. جهت و سمتوسوی و هدف این تغییر بسیار اهمیت دارد؛ همانطور که عرفای ما میگویند، این تغییر میتواند کرامتگونه، متعالی و رو به احسن یا از نوع استدراج و درجه به درجه فرورفتن باشد. بخش قابل توجهی از این مسیر به عوامل درونی و نقش افراد در دانشگاه بستگی دارد که چگونه عمل میکنند.
وی ادامه داد: از ابتدا ایده دکتر رکنیزاده و وزیر محترم علوم این بود که انتخاباتی برگزار شود تا رئیس دانشگاه در یک قالب منسجم و روشمند از نظر و مشورت همۀ اعضای هیأت علمی یک دانشکده استفاده کند. طبق آییننامه جامع مدیریت دانشگاهها، انتصاب رؤسای دانشکدهها از وظایف و اختیارات رئیس دانشگاه است و به صورت انتصابی پیشبینی شده است اما به توصیۀ ایشان در چارچوب انتخابات میتوانیم مشورتی مناسب در اختیار رئیس دانشگاه قرار دهیم که به نظر می رسد مناسبترین شیوۀ ممکن همین روندی است که امروز شاهد آن هستیم.
رئیس حوزۀ ریاست دانشگاه اصفهان با بیان اینکه دانشکده زبانهای خارجی اولین دانشکدهای است که این فرآیند را آغاز کرده، تصریح کرد: این اقدام بسیار مبارک است و از هفته آینده نیز دو دانشکده دیگر این روند را طی خواهند کرد.
وی افزود: برای اجرای این فرآیند، شیوهنامهای مورد نیاز بود. این شیوهنامه با همفکری شورای دانشکده زبان و همچنین بررسی تجارب مشابه در سایر دانشگاههای کشور تدوین شده است. شیوهنامه چندین ویرایش داشت و نسخه نهایی که به دست شما رسید، حاصل بازبینیهای متعدد است، هرچند که قطعاً خالی از اشکال نیست.
دکتر رئیسی در خصوص روند اجرایی انتخابات خاطرنشان کرد: طبق روند پیشبینی شده، افراد اعلام آمادگی میکنند. از دانشکده زبان، پنج همکار گرامی اعلام آمادگی کردند که با چهار نفر از آنها در جلسه هیئت رئیسه دیدار داشتیم و برنامههایشان را ارائه کردند. متأسفانه یکی از همکاران، به جلسه هیئت رئیسه نرسیدند و توفیق شنیدن برنامههای ایشان را نداشتیم.
وی با اشاره به وضعیت فعلی نامزدها گفت: بر اساس شیوهنامه، امروز چهار نفر از همکاران برنامههای خود را اعلام خواهند کرد. این برنامهها در هیئت رئیسه گزارش و تشریح شده است و هر کدام از همکاران از منظر خاصی برنامههای خود را تدوین کردهاند.
برگزاری اولین انتخابات الکترونیکی ریاست دانشکده در دانشگاه اصفهان
دکتر احمدرضا منتظرالقائم، رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه اصفهان در خصوص برگزاری انتخابات الکترونیکی ریاست دانشکده زبانهای خارجی اظهار کرد: حسب دستور هیئت رئیسه دانشگاه مبنی بر برگزاری انتخابات ریاست دانشکده زبانهای خارجی به صورت الکترونیکی، این درخواست حدود یک ماه پیش به مرکز فاوای دانشگاه ارسال شد. چنین درخواستهایی ابتدا به اداره تحقیق و توسعه فاوا ارجاع میشود تا نیازمندیها استخراج و نیازسنجیهای لازم انجام گردد و طرح به بهترین شکل ممکن پیادهسازی شود.
وی ادامه داد: ما پیش از این سامانه انتخابات به شکل الکترونیکی برای انتخاب ریاست دانشکدهها نداشتیم، اگرچه تجربههایی در زمینه انتخاب کارمندان و شوراهای صنفی داشتهایم. این اولین بار است که از این شیوهنامه برای انتخاب ریاست دانشکدهها استفاده میکنیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه اصفهان با بیان اینکه این روش ملاحظات فنی و اجرایی خاصی داشته است، تصریح کرد: تمام مراحل را با همکاری دکتر رکنیزاده پیش بردیم و برخی اطلاعات مورد نیاز را از هیئت رئیسه و کارگزینی دریافت کردیم. هدف ما طراحی سیستمی است که با بهبودهای آتی، شایسته دانشگاه باشد و در سطح و کیفیت مناسب دانشگاه اجرا شود.
وی افزود: آدرس سامانه انتخابات vot.ui.ac.ir است. طبق سیاست دانشگاه، سامانههای جدیدالتأسیس که توسط مرکز فاوای دانشگاه توسعه مییابند و هنوز مجوز «افتا» را دریافت نکردهاند، معمولاً به شبکه خارج از اینترنت دانشگاه متصل نمیشوند تا زمانی که مجوز لازم صادر شود.
دکتر منتظرالقائم در خصوص دسترسی به سامانه خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیت زمانی این انتخابات، سامانه vot.ui.ac.ir هم از داخل دانشگاه و هم از خارج دانشگاه قابل دسترسی خواهد بود، اما پس از پایان زمان مقرر، این دسترسی دیگر وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به مدت زمان دسترسی به سامانه گفت: این سامانه انتخابات تا زمان مشخصشده برای رأیگیری، هم برای کاربران داخل دانشگاه و هم خارج از دانشگاه در دسترس خواهد بود تا همکاران محترم بتوانند رأی خود را ثبت کنند.
جزئیات سامانه انتخاباتی دانشکده زبانهای خارجی اصفهان
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه اصفهان در خصوص نحوه دسترسی به سامانه انتخاباتی دانشکده زبانهای خارجی اظهار کرد: لیست افراد مجاز به رأیدهی را از کارگزینی دانشگاه دریافت کردهایم و صرفاً اعضای هیئت علمی دانشکده زبان خارجی امکان ورود به سامانه را خواهند داشت.
وی ادامه داد: پس از بررسیهای متعدد در اداره تحقیق و توسعه، تصمیم گرفتیم اعضای هیئت علمی با همان نام کاربری و کلمه عبور سامانه گلستان وارد سیستم شوند. بنابراین از روشهای تأیید دو مرحلهای یا ارسال پیامک استفاده نشده است.
دکتر منتظرالقائم با بیان اینکه طراحی سامانه به شکلی ساده انجام شده تصریح کرد: تلاش کردهایم محیط سامانه به گونهای طراحی شود که کاربران دچار سردرگمی و پیچیدگی نشوند. هر فرد تنها یک بار امکان رأی دادن دارد و پس از خروج از سامانه، امکان رأیدهی مجدد وجود نخواهد داشت.
وی افزود: دسترسی به سامانه تا ساعت ۱۰ شب امکانپذیر خواهد بود. همچنین تمامی اطلاعات در این سامانه به صورت محرمانه نگهداری میشود و مطابق با شیوهنامه تدوین شده، هیچ یک از همکاران فاوا یا اعضای هیئت رئیسه به اطلاعات مربوط به آرا و نحوه رأیدهی افراد دسترسی ندارند.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه اصفهان در خصوص نحوه اعلام نتایج خاطرنشان کرد: پس از پایان زمان انتخابات، آمار نهایی توسط اینجانب به هیئت رئیسه دانشگاه ارسال خواهد شد. در این گزارش صرفاً سه نفر اول بر اساس حروف الفبا معرفی میشوند و اطلاعات دیگری ارائه نخواهد شد.
وی با اشاره به جزئیات فرآیند رأیگیری گفت: هر رأیدهنده تنها امکان انتخاب یک کاندیدا را خواهد داشت و برای آشنایی بیشتر رأیدهندگان، خلاصهای از اهداف هر کاندیدا در کنار تصویر ایشان قرار داده شده است.
دکتر منتظرالقائم بیان داشت: زمان برگزاری انتخابات از ساعت ۲ بعدازظهر تا ۱۰ شب به مدت ۸ ساعت تعیین شده است تا تمامی اعضای هیئت علمی فرصت کافی برای مشارکت در این فرآیند را داشته باشند.




نظر دهید