۱۴۰۳ يکشنبه ۷ مرداد
خلاصه‌ی پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد

آینده پژوهی تفاوت نسلی در ایران با تأکید بر سبک زندگی نسل آلفا

رشد روز افزون تکنولوژی و نقش پر رنگ آن در بروز تغییرات نسلی و به تبع آن به وجود آمدن تفاوت نسلی و دشواری مدیریت این موضوع، زمینه ساز ایجاد چالش هایی برای جوامع خواهد بود که همین موضوع موجبات اهمیت روز افزون مطالعات در حوزه نسل ها را فراهم آورده است.

در ادبیات حوزه نسل، مطالعات زیادی در خصوص نسل های پیشین وجود دارد ولی نسل آلفا که متولدین سال های 2010 تا 2025 هستند تا حدود زیادی ناشناخته است و در سرتاسر دنیا مطالعات بسیار اندکی در این خصوص انجام پذیرفته است که کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. بر همین اساس و با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش با موضوع صدرالاشاره که پژوهشی در حوزه آینده پژوهی تفاوت نسلی در ایران می باشد، به دنبال ایجاد شناخت بیشتر نسبت به نسل آلفا و سبک زندگی این نسل که وابسته به تکنولوژی و پیشرفت های نوظهور است، انجام پذیرفت. به منظور انجام این پژوهش، با کمک مطالعات کتابخانه ای فهرست ابتدایی از ویژگی های سبک زندگی نسل آلفا تهیه گردید و سپس با استفاده از آن لیست اولیه از سؤالات به منظور انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با والدین، معلمان و کودکان نسل آلفا ایجاد شد. سپس به جمع آوری اطلاعات در خصوص نسل آلفا در محیط های گوناگون پرداخته شد. پس از این مرحله داده های مستخرج از مصاحبه ها با روش تحلیل تماتیک و با دقت بسیار بالا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و ویژگی های نسل آلفا از منظر والدین، معلمان و کودکان نسل آلفا در قالب تم های فرعی و اصلی استخراج گردید. بعد از آن، به بررسی مقایسه ای نظرات والدین، معلمان و کودکان نسل آلفا پرداخته شد که برآیند آن مشخص شدن این موضوع بود که به منظور ایجاد تعاملی سازنده میان افراد نسل آلفا و نسل های دیگر در محیط های گوناگون، می بایستی شناخت جامعی از این نسل صورت پذیرد که این امر منجر به ایجاد چشم اندازی روشن تر برای جوامع خواهد گردید. نتایج حاصله همچنین نشان می دهند که تفکر و عقیده کاملاً متفاوت نسل آلفا نسبت به نسل های پیش از خود چالش های بسیار زیادی را برای جوامع به وجود آورده است که مدیریت این چالش ها برای جوامع از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود. این نسل همچنین به لطف دسترسی به تکنولوژی، محیطی که در آن رشد یافته اند و داشتن والدینی متفاوت از نسل های پیش از آن، در تصمیم گیری آزادی عمل بیشتری دارند. همچنین برآیند نتایج روشنگر این موضوع می باشد که تکنولوژی علاوه بر مزیت هایی که در رشد و تعالی این نسل داشته است تأثیرات منفی و مخرب اخلاقی، رفتاری و جسمانی نیز بر نسل آلفا گذاشته است که از جمله آنها می توان به پر توقع بودن، بی احترامی کردن به بزرگترها، متمرکز نبودن بر مسائل، بلوغ زودرس، تحصیل گریز بودن، قانون گریز بودن، افسردگی، چاقی و تنبلی این نسل اشاره نمود. در نهایت با توجه به اینکه مصاحبه های انجام شده حاوی نکات بسیار عمیق، دقیق و موشکافانه ای بودند که از طرف والدین، معلمان و کودکان نسل آلفا بیان شده بود، به بررسی این نکات کلیدی پرداخته شد و همانگونه که پیش بینی می شد تکنولوژی و پیشرفت های نو ظهور عامل اصلی ایجاد تفاوت میان نسل آلفا و نسل های پیشین شناسایی گردید. در پایان می توان گفت، نسل آلفا به عنوان جدیدترین نسل و نسلی که از ابتدای زندگی با تکنولوژی سروکار داشته و بیشترین تأثیر پذیری را از این فناوری های نوظهور داشته است، نیاز به مطالعه و بررسی دارد و نقش مطالعات آینده پژوهانه این نسل و سبک زندگی آنها به منظور ایجاد آینده ای بهتر در این بین از اهمیت و ضرورت بیشتری برخوردار می باشد. به عنوان کلام پایانی نیز لازم به اشاره است که پس از انجام این پژوهش نیز مقاله ای پژوهشی با محوریت رسانه که مستخرج از آن می باشد با موضوع « تحلیلی آینده پژوهانه از نقش محوری رسانه در شکل گیری سبک زندگی نسل آلفا» در شماره 17 فصلنامه علمی «مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه» منتشر گردید.

نویسنده: اکبر قدیری- فارغ التحصیل کارشناسی ارشد آینده نگاری راهبردی-دانشگاه اصفهان
1402/03/08
آدرس: اصفهان - خیابان هزار جریب - دانشگاه اصفهان -سازمان مرکزی- طبقه اول- اندیشکده آینده پژوهی دانشگاه اصفهان
تلفن: 03137934414