۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر

کارگاه طراحی تحقیق جهت انجام پایان نامه

بخش آموزش و پژوهش کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد در تاریخ 3 دی ماه 1402 کارگاهی با عنوان طراحی تحقیق جهت انجام پایان نامه برگزار می نماید.

 خلاصه ای از مباحث مطرح شده در کارگاه طراحی تحقیق جهت انجام پایان نامه که توسط بخش آموزش و پژوهش کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه اصفهان در تاریخ 1402/10/03 برگزار گردید به شرح زیر می باشد:
 
پایان نامه خوب چه ویژگی هایی دارد؟
 
  • واضح و روشن‌بودن سبک پژوهش 
پایان نامه باید به سبکی واضح نوشته شود؛ یعنی نباید زبان نامفهوم در آن به کار گرفته شود. برای این منظور پایان نامه به فصل‌ها و بخش‌های کوچک تر تقسیم می شود به طوری که خواننده به آسانی بتواند مراحل پیشرفت بحث را دنبال کند باید رشته‌ای از بحث‌های منسجم و پی در پی در پایان نامه وجود داشته باشد تا خواننده بتواند متوجه شود که چگونه مطالب یک بخش یا فصل از پایان نامه به بخش یا فصل دیگر منتهی شده است. 
  • وضوح اهداف پژوهش
 پایان نامه باید اهداف روشن و واضحی داشته باشد که در آغاز مشخص شود و به تعبیری دلیل و چارچوب منطقی برای باقیمانده کار فراهم کند. سپس پایان نامه شیوه‌ای که پژوهش قرار است از آن طریق به اهدافش برسد را توضیح دهد. اگر فقط به بخشی از آن اهداف می‌توان رسید، پس باید این مطلب توضیح داده شود. در نهایت اینکه باید در فصل نتیجه گیری اهداف، مورد بازخوانی قرار بگیرد و شیوه هایی که برای بیان آن اهداف به کار گرفته شده است. بحث شود. اهداف هم چنین به دلیل تأثیرگذاری در انتخاب جنبه‌های نظری و روش شناسی کار بسیار مهم هستند. بعد از همه ی اینها طرح پژوهش باید متناسب با اهداف طرح باشد.
  • بازخوانی و مرور پیشینه‌ها
برای داشتن یک پایان نامه خوب و مفید باید یک بازخوانی و مرور کافی بر پیشینه پژوهش وجود داشته باشد. متونی که انتخاب می‌شود باید به اندازه کافی به روز باشد تا نشان دهدکه پایان نامه بر پژوهش‌های اخیربنا شده است. بدون شک متن‌های برگزیده‌ای از مطالعات و مقالات مختلف نباید آن قدر فراوان باشند که در روند متن تأثیر بگذارد و نثر نوشته شده دانشجو را مبهم و نامفهوم سازند؛ بنابراین باید تعادلی بین اندازه و تعداد نقل قول‌ها و متن اصلی پایان نامه وجودداشته باشد.
  • وضوح چکیده پایان نامه
خوب باید یک چکیده خوب و واضح در شروع کار داشته باشد. چکیده، باید نمایی کلی و مختصر از تمام طرح پژوهش که در پایان نامه توصیف شده را فراهم کند.
  • عنوان مختصر و جامع 
در نهایت مهم است که عنوان پایان نامه فراموش نشود. انتخاب یک عنوان خوب خودش تقریباً کار هنری محسوب می‌شود. عنوان نباید بیش از حد طولانی باشد، بلکه باید دقیقاً ماهیت پایان نامه را نشان دهد و به طور مطلوبی شامل برخی از کلیدواژه‌های مربوط به موضوع پژوهش باشد.
  • دقت در گرامر و نقطه‌گذاری مسائل مربوط به نگارش پایان نامه دارای اهمیت هستند، باید توجه دقیقی به جزئیات شود. اشتباهات کوچک در پایان نامه می‌تواند بزرگ به چشم بیاد. پایان نامه باید به دقت غلط گیری و اصلاح شود تا غلط های چاپی، نقطه گذاری و نکات دستوری اشتباه آن به حداقل برسد.
  •  رعایت ارجاعات به طور صحیح
 ارجاعات باید به دقت بررسی شود و به طوری که جزئیات منابع و کارهای ذکر شده در بخش‌های مختلف پایان نامه هماهنگ باشد.
  • هدف کارگاه 
نگارش اصولی یک پایان نامه از دغدغه های همیشگی دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی در دانشگاه است؛ دغدغه ای که از ترم های دوم و سوم شروع می شود و گاه حتی تا ترم های هفت و هشت هم، بدون آنکه به راه حل مشخصی برسد، ادامه پیدا می کند. این دغدغه وقتی جدی تر و عمیق تر می شود که دانشجو در جریان آماده سازی پروژه پایانی دانشگاه متوجه می شود حتی روی کمک های استاد راهنما هم نمی تواند حساب کند، چون اغلب اساتید آنقدر دغدغه و مشکل دارند که کمتر فرصت می کنند راهنمایی های لازم را در اختیار دانشجو قرار بدهند. هم چنین، در مقاطع بالاتر تحصیلی، در دوران کارشناسی ارشد و بعد دکترا، دانشجو با بحران دیگری روبرو می شود و آن هم نوشتن پروپوزال است اینکه از کجا شروع کنند و به کجا برسانند. نوشتن پروپوزال، سخت ترین نقطه ی شروع کار پایان نامه ی ارشد و دکترا می باشد. در کنار نوشتن درست پروپوزال و پایان نامه، مسئله ای که بیشتر دانشجویان از مواجهه شدن با آن واهمه دارند، ارائه پروپوزال یا پایان نامه است.
 
تاریخ:
1402/09/29
تعداد بازدید:
1439
منبع:
Powered by DorsaPortal