۱۴۰۳ يکشنبه ۱۱ شهريور

کارگاه آماده سازی و ثبت مقالات در مجلات Web of science

بخش آموزش و پژوهش کتابخانه مرکزی و معاونت پژوهشی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان برگزار نمود:

بخش آموزش و پژوهش کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد در تاریخ 1402/03/01 کارگاهی با عنوان کارگاه آماده سازی و ثبت مقالات در مجلات Web of science در تالار خاتم سالن همایش های
پیامبر اعظم(ص) برگزار نمود.

خلاصه ای از مباحث کارگاه:

مجلات ISI یا مجلات نمایه شده در پایگاه‌ داده ISI (Institute for Scientific Information)، مجموعه‌ای از مجلات علمی هستند که توسط این مؤسسه نمایه‌ شده‌اند ISI مؤسسه‌ای بود که مشهور به نمایه‌سازی مقالات علمی بود و اخیراً توسط مؤسسه Clarivate Analytics به‌عنوان Web of Science شناخته شده است. مجلات ISI عمدتاً شامل مجلات علمی از زمینه‌های مختلف دانش هستند که در آن‌ها مقالات پژوهشی، مقالات مروری، گزارش‌ها و مطالب دیگر در مورد پیشرفت‌ها، تحقیقات و کشف‌های علمی منتشر می‌شود. چاپ مقاله در مجلات ISI یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی کیفیت علمی مقالات و نویسندگان است. انتشار مقالات در مجلات ISI معمولاً به‌عنوان یک نشانه از کیفیت بالا و اهمیت علمی مقاله در نظر گرفته می‌شود. بالتبع، امتیازی که اکسپت و چاپ مقاله در مجلات ISI به نویسندگان می‌دهد، در رده‌بالاترین امتیازهای پژوهشی است که در رزومه علمی افراد در نظر گرفته می‌شود. تا جایی که می‌توانیم گل سرسبد و نگین درخشنده هر رزومه را به این مورد یعنی چاپ مقاله در مجلات ISI اختصاص داد. اهمیت چاپ مقاله در مجلات ISI تااندازه‌ای است که می‌توان گفت برای موفقیت در قبولی موقعیت‌های تحصیلی و پژوهشی مهم و رقابتی نظیر: قبولی در پست داک، اخذ پوزیشن‌های بورسیه تحصیلی، فاند و اسکالرشیپ دانشگاه‌های معتبر و حتی اپلای PHD دانشگاه‌های خوب اروپایی و کانادا و آمریکا، وجود یک یا چند مقاله ISI در رزومه الزامی است. همچنین برای اهداف و مقاصد دیگر هم پذیرش و چاپ مقاله در مجلات ISI، مهم و ضروری است. ارتقای رتبه هیئت‌علمی اساتید دانشگاه، تقویت رزومه برای قبولی در مصاحبه دکتری و پیشی‌گرفتن از رقبا در قبولی موقعیت‌های مهم مانند عضویت در بنیاد ملی نخبگان؛ از این دسته‌اند. نمایه‌بندی مجلات در پایگاه‌داده‌های مختلف به‌وسیله شاخص‌هایی انجام می‌شود که معیارهایی نظیر میزان دیده شده مقالات، تعداد نقل‌قول‌ها، عمر میانگین نوشتارها و سایر عوامل مرتبط را در نظر می‌گیرد. مقالاتی که در این مجلات منتشر می‌شوند، پس از انتشار، به طور خودکار در پایگاه‌های معتبر دیگری همچون Google Scholar نیز نمایه‌بندی می‌شوند. نحوه ثبت مقاله در مجلات ISI: در مورد نحوه ثبت مقاله در مجلات ISI هم مانند روال معمول همه مجلات علمی، نویسنده مسئول مقاله می‌بایست ابتدا در مجله منتخب، ثبت‌نام کرده و از طریق سامانه سابمیت آنلاین، مراحل مختلف بارگذاری مستندات مربوط به مقاله را یکی‌یکی پشت سر بگذارد تا پس از آپلود داکیومنت‌های لازم، کد سابمیت (ARTICLE NUMBER) مربوط به مقاله را دریافت کند. به طور خلاصه، مراحل ثبت مقاله تا اخذ اکسپت و چاپ آن در مجلات ISI به‌قرار زیر است:انتخاب مجله: انتخاب مجله مناسب برای ارسال مقاله از اهمیت بالایی برخوردار است. باید مجله‌ای را انتخاب کنید که موضوع مقاله شما با آن تطابق کامل داشته باشد، معتبر باشد، شرایط و نمایه‌هایی که دانشگاه یا کارفرمای شما از مجله می‌خواهد را دارا باشد، موضوع مقاله در اسکوپ کامل مجله باشد. تبدیل مقاله به فرمت مجله: قبل از ارسال مقاله، حتماً دستورالعمل (Guidelines) مجله موردنظر را به‌دقت بخوانید و مطمئن شوید که مقاله شما با این دستورالعمل‌ها سازگاری دارد. این شامل قالب مقاله، تعداد و نوع جدول‌ها و تصاویر، اندازه فایل، روش ارسال مقاله و سایر دستورالعمل‌ها می‌شود. ارسال مقاله: بعد از آماده‌سازی مقاله و اطمینان از مطابقت با دستورالعمل‌های مجله، مقاله خود را به طور آنلاین یا از طریق سابمیت مقاله در مجله ارسال کنید. بررسی نخستین: پس از ارسال مقاله، معمولاً مقاله به نظر اولیه یا نخستین داوری (Initial Review) ارسال می‌شود تا مطمئن شوند که مقاله شما بامحتوا و قالب مجله سازگار است و به اصول اخلاقی پژوهشی پایبند است. در این مرحله، احتمال رد مقاله نیز وجود دارد. معمولاً بررسی اولیه در زمان کوتاهی انجام می‌شود و اگر مقاله در اسکوپ مجله نباشد یا موازین و قواعد مدنظر مجله را رعایت نکرده باشد، ظرف چند روز، ایمیل ریجکت را دریافت خواهید کرد. داوری: اگر مقاله شما نخستین بررسی را پشت سر بگذارد، به مرحله داوری می‌رود. در این مرحله، داوران متخصص و مستقل نظر خود را در مورد کیفیت علمی مقاله ارائه می‌دهند. نظرات داوران ممکن است شامل تغییرات و بهبودهایی باشد که برای اصلاح مقاله شما باید انجام دهید. تصحیحات و اصلاحات: باتوجه‌به نظرات داوران، شما باید مقاله را تصحیح و بهبود دهید. سپس نسخه اصلاح‌شده را به همراه نامه پاسخ به داوران به مجله ارسال می‌کنید. تأیید و اکسپت مقاله: اگر مقاله شما پس از تغییرات نهایی توسط داوران قبول شود، مجله آن را تأیید می‌کند و در این مرحله، اصطلاحاً اکسپت مقاله صادر می‌شود و وضعیت مقاله در پنل کاربری، از در حال داوری به پذیرفته شده؛ تغییر می‌کند. چاپ و انتشار مقاله: پس از اکسپت، مقاله در شماره و تاریخی که زمان اکسپت معین کرده، در صفحات مجله چاپ می‌شود یا آنلاین منتشر می‌گردد. در حال حاضر اکثر مجلات انتشار آنلاین دارند؛ یعنی منظور از چاپ مقاله، مشاهده و دانلود PDF مقاله در سایت مجله هست.

جهت مشاهده کلیپ کارگاه کارگاه آماده سازی و ثبت مقالات در مجلات Web of science کلیک نمایید.

1402/07/25